Taşımalı Eğitim nufusu az olan ve yerleşim olarak birbirinden ayrık ve uzak yerlerdeki öğrencilerin merkezdeki okullara taşınmasıyla oluşan bir sistemdir.
taşımalı eğitim ilk 1989 yılında uygulamaya başlanmıştır. pilot olarak iki il seçilmiş Kırıkkale ve kocaeli’nin bazı ilçelerinde ikinci dönem olarak başlamıştır.
Milli Eğitim bakanlığı bu hizmetten verim alınca 1991 yılı eğitim öğretim yılında taşımalı eğitim sistemini tam anlamıyla uygulamaya başladı.
Taşımalı Eğitim için Şartlar nelerdir.
Taşımalı eğitim uygulanacak yerleşim yerlerinde bazı şartların meydana gelmesi ile oradaki eğitim öğretim taşıma yoluyla yapılmasına karar verilir.
bunlardan 1.si Nufusun az olması dağınık olması ve okul yapılması için uygun yerin olmaması ilk etkendir.
2. olarak öğrenci örneğin anadolu lisesini kazandı ama bulunduğu bölgede bu okulun bulunmaması taşıma yoluyla eğitime devam etmesini gerektirir
3.Deprem gibi doğal afetler taşımalı eğitimi gerektirebilir. okulun zarar görmesi yada yıkılması farklı bir bölgede ki okula taşınabilir.
4.Yerleşim yerinin yapılacak taşımanın 2 km nin altında olmaması gereklidir. veya 2 km den uzak olması gereklidir.
bu kapsamda öğrencilerin eğitimi noktasında devlet iyi bir seferberlik örneği göstermiş eğitimsiz öğrenci kalmasın diyerek bir kişi dahi olsa o öğrencinin eğitim alması için karar almıştır.
2012 yılında 4+4+4 sistemi ile bu sınır daha da genişletilmiş milyonlarca öğrencinin sisteme dahil olması sağlanmıştır. lise altı için tüm öğrenciler kapsam içine alınmıştır.
Eğitim öğretim yılından önce devlet parasız yatılıda okuyan öğrenciler için sonraki yıllarda bu kapsama alınabilirler.
daha önce YİBO(Yatılı Bölge Okulu) ile cözüm üretilmeye calışılan bölgeler olmuştu. özellikle 30 km üzeri öğrenciler bu kapsamdaydı.
bu beraberinde bazı sorunları da yanında getirdi. 6-7 yasında ki öğrencilerin anne babadan uzak yaşaması devleti harekete gecirmiş ilk etapda km 50 ye cıkarılmıştı.
şimdi ise bu rakam da sınır koyulmamış tek öğrenci dahi olsa taşıma kapsamına alınmıştır.
Servis araclarımızın özellikle 1997 yılında başladığı yoğun iş temposu 2012 yılında daha da artmış buda bazı standartların getirilmesini neden olmuştır.
Arac yaşları 12 ile sınırlandırılmış araclarda ki kalite artırılmaya çalışılmıştır. okul takip sistemleri bu bağlamda zorunlu hale getirlmiştir.
koltuk sensörleri zorunlu hale getilmek istensede maliyetlerin yükselmesi ve serviscilerin zarar etmesinin önüne gecilmesi için sürekli olarak ertelenmeye gidilmiştir.