Taşımalı Eğitim Blog

Rehber Personel ödemesinden kırım yapılabilir mi? eksik ücret ödenir mi

Bu günlerde özel eğitim ihalelerinde karsılasılan problerden birtanesi olan Rehber personel ödemesinden kırım yapılabilğir mi hususunda bilgilendirme yapacağız.

4857 sayılı İş Kanuna göre komisyonun belirlediği asgari ücreti işçiye ödemeyen veya noksan ödeyenler için cezai işlem uygulanacağı acıkca belirtilmiştir.

Ayrıca 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 401. Maddesinde ise “İşverenin, işçiye sözleşmede veya toplu iş sözleşmesinde belirlenen; sözleşmede hüküm bulunmayan hâllerde ise, asgari ücretten az olmamak üzere emsal ücreti ödemekle yükümlü olacağı açıkça kurala bağlanmıştır.

Asgari Ücretin altında ödeme yapılabilir mi?

Rehber Personelin aracta rehberlik yaptıktan sonra okullardada görevine devam ettiği ve tam gün çalıştığı durumuda göz önüne alacak olursak Yukarıda acıklanan hükümler gereği asgari ücret altında ödeme yapılması mümkün değildir.

Peki yapılan ihalelerde Kırım miktarı 0.71 olacak acıklanacak olursak Verilen tekliften kırım yapılabilir mi? sorusu aklımıza takılıyor. şimdi birinci yol teklifin asgari ücretten yuksek yapılması ve kırımın en düşük asgari ücrete kadar inilebilmesi ikinci yol ise asgari ücret ücret ile arac fiyatını toplayıp toplam üzerinden yapılan kırımın sadece araca yansıtılıp asgari ücrettin aynı sekilde ödeme yapılması.

Bu doğrultuda düşünüldüğünde asgari ücret sabit ödenecekse arac fiyatından yapılan 0,71 lik kırım aslında daha da inmekte ve aracın içindeki şoförün dahi ücretinin ödenenesi gibi bi hal almaktadır.

Aslolan şudur ki Rehber Ücret Asgari ücretin üzerinde ödenebilir ama altında ödenemez. dolayısıyla rehber ücreti cıkarılıp Arac fiyatı üzerinden kırıma gidilmesi. bunun için ihalenin ayrı yapılıp ayrı ödeme kalemlerinden yapılması gereklidir.

Burada yapılacak tek çözümün kurumun Bakanlık ve aracılığı ile KİK tarafıından görüş istemesidir. dolayısıyla Kurum akıldaki soru işaretlerini gidermiş olunacak ve haksızlık yapılmasını önlemiş olacaktır.

Paylas