Taşımalı Eğitim Blog

Okul Servisleri Denetleme Formu

………………..İL/İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ                                                     OKUL SERVİS ARAÇLARI DENETLEME FORMU                              
ARACIN TÜRÜ ARAÇ NO 
ARACIN PLAKASI TAŞIDIĞI ÖĞRENCİ SAYISI 
ARACIN MODELİ ARACIN GÜZERGÂHI 
SÜRÜCÜ ADI SOYADI DENETLEME TARİHİ 
TELEFON GSM DENETLEME AYI 
SIRA NOMEVZUAT İLE ÖNGÖRÜLEN KURALLARMEVZUATA UYGUNUYGUN DEĞİLAÇIKLAMA-LAR
  1Okul araçlarının arkasında “OKUL TAŞITI” yazısını kapsayan numunesine uygun renk, ebat ve şekilde reflektif bir kuşak bulundurulmalıdır. (EK: 1/1, EK: 1/2)   
  2Okul servis aracının arkasında, öğrencilerin iniş ve binişleri sırasında yakılmak üzere en az 30 cm çapında kırmızı ışık veren bir lamba bulunmalı ve bu lambanın yakılması halinde üzerinde siyah renkte büyük harflerle “DUR” yazısı okunacak şekilde tesis edilmiş olmalı, lambanın yakılıp söndürülmesi tertibatı fren lambaları ile ayrı olmalıdır. (EK: 2)   
  3Okul servis aracı olarak kullanılacak taşıtlarda, öğrencilerin kolayca yetişebileceği camlar ve pencereler sabit olmalı, iç düzenlemesinde demir aksam açıkta olmamalı, varsa yaralanmaya sebebiyet vermeyecek yumuşak bir madde ile kaplanmalıdır.   
  4Okul servis araçlarında Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelik ile Karayolları Trafik Yönetmeliğinde belirtilen standart, nitelik ve sayıda araç, gereç ve malzemeler her an kullanılabilir durumda bulundurulmalıdır.   
    5Okul servis araçlarının kapıları şoför tarafından açılıp kapatılabilecek şekilde otomatik (Havalı, Hidrolikli v.b.) olabileceği gibi; araç şoförleri tarafından elle kumanda edilebilecek şekilde (Mekanik) de olabilir. Otomatik olduğu takdirde, kapıların açık veya kapalı olduğu şoföre optik ve/veya akustik sinyallerle intikal edecek şekilde olmalıdır. Okul servis aracı olarak kullanılacak taşıtlar temiz, bakımlı ve güvenli durumda bulundurulmalı ve 6 ayda bir bakım ve onarımları yaptırılmakla birlikte; taşıtların cinsine göre Karayolları Trafik Yönetmeliğinin öngördüğü periyodik muayeneleri de yaptırılmış olmalıdır. (EK-3)   
  6Okul servis aracı olarak kullanılacak taşıtlar temiz, bakımlı ve güvenli durumda bulundurulmalı ve 6 ayda bir bakım ve onarımları yaptırılmakla birlikte; taşıtların cinsine göre Karayolları Trafik Yönetmeliğinin öngördüğü periyodik muayeneleri de yaptırılmış olmalıdır. (EK-3)   
  7Okul Servis Aracı olarak kullanılacak taşıtların yaşları yirmi yaşından büyük olmamalıdır. Taşıtların yaşı fabrikasınca imal edildiği tarihten sonra gelen ilk takvim yılı esas alınarak hesaplanır.   
  8Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkındaki Yönetmelik hükümlerine göre tayin edilen ve o araca ait tescil belgelerinde gösterilen oturacak yer adedi, aracın içerisine görülebilecek bir yere yazılarak sabit şekilde monte edilecektir.   
    9Kamu Kurum ve Kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişi ve kuruluşlara ait okul servis aracı olarak teçhiz edilmiş araçlar, taahhüt ettikleri öğrenci taşıma hizmetlerini aksatmamak kaydıyla, personel servis taşıma hizmetlerinde de kullanılabilir. Ancak, bu taşıma esnasında okul servis araçlarına ait ışıklı işaretlerin şoförler tarafından kullanılması yasaktır.   
10Okul servis aracı; Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkındaki Yönetmelik hükümlerine uygun olmalıdır.   
  11Gerektiği hallerde ilgili meslek odası, okul veya işyeri ve öğrenci velileriyle haberleşebilmek için telsiz veya mobil telefon bulunmalıdır.   
12Taşıtlarda her öğrenci için bir emniyet kemeri bulunmalıdır.   

………………..İL/İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

                                                    OKUL SERVİS ARAÇLARI DENETLEME FORMU                              

SIRA NOMEVZUAT İLE ÖNGÖRÜLEN KURALLARMEVZUATA UYGUNUYGUN DEĞİLAÇIKLAMA-LAR 
  13Taşıtlarda görüntü ve müzik sistemleri taşıma hizmeti sırasında kullanılmamalıdır.   
14Şoför ve yanında çalışan rehber personelin(hostes)kişisel hijen ve öz  bakımının istendik seviyede olması gerekmektedir.   
  15Öğrencilerin oturarak rahat bir yolculuk yapmalarını sağlayacak tedbirleri alarak taahhüt ettiği yere kadar götürüp getirmekle ve servis hizmeti sırasında taşıta başka herhangi bir yolcu almamakla yükümlüdür.   
  16Taşıt içi düzeni sağlamak, okul öncesi eğitim ve ilköğretim öğrencilerinin inme ve binmeleri sırasında yardımcı olmak üzere rehber personel bulundurulması gerekmektedir.   
17İlgili belediyeden Özel İzin Belgesi (EK-4) almış olması gerekmektedir.   
  18Taşımacıların yanında çalışan rehber personel(hostes), hizmet akdine tabi olup, bunların sosyal güvenlik yönünden sigorta işlemlerinin yaptırılması zorunluludur.   
19Yetkili mercilerce belirlenen okul servis araçları fiyat tarifelerindeki ücrete uymakla yükümlüdür.   
  20Şoför ve yanında çalışan rehber personelin(hostes) okul çalışsanları, öğrenci ve velilere karşı düzgün davranışlar içersinde olması gerekmektedir.   
21Şoför ve yanında çalışan rehber personel(hostes) sorumlu ve yetkili olduğu hizmetin niteliklerine sahip olmak zorundadırlar   
22Rehber personel(hostes) için 20 yaşını doldurmuş ve en az ilköğretim mezunu olma şartı bulunmaktadır.   
  23Şoför ve Rehber personelin(hostes)Türk Ceza Kanununun 103, 104, 109, 188, 190, 191, 227 ve 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 35 inci maddelerindeki suçlardan affa uğramış olsa bile hüküm giymemiş olması gerekmektedir.   
24Şoförler; E Sınıfı Sürücü Belgesi için 3 yıllık, B Sınıfı Sürücü Belgesi için 5 yıllık sürücü belgesine sahip olmak zorundadırlar.   
  25Şoförlerin, son beş (5) yıl içerisinde; bilinçli taksirli olarak ölümlü trafik kazalarına karışmamış olmak, alkollü olarak araç kullanma ve hız kurallarını ihlal nedeniyle, sürücü belgeleri birden fazla geri alınmamış olması gerekmektedir.   
  26Şoförlerin, “Yurtiçi Yolcu Taşımacılığı Sürücü Mesleki Yeterlilik Belgesi” ne sahip olması gerekmektedir.   
  27Okul servis araçları, öğrenci taşıyan gerçek ve tüzel kişiler ile kamu kuruluşları, taşıma hizmetinde kullanılan söz konusu araçlarına, Karayolları Trafik Kanununun öngördüğü Zorunlu Karayolu Mali Sorumluluk Sigortasını yaptırmak mecburiyetindedirler.   

DENETLEME KOMİSYONU

          …/…./202..

            BAŞKAN                    ÜYE                           ÜYE                YÜKLENİCİ/TEMSİLCİSİ

Paylas