2020 Taşımalı eğitim okul servisleri araçlarında aranacak şartlar belli oldu asağıdaki maddeleri tek tek inceleyebilirsiniz. bu şartların dışında veya bu şartlar kapsamında değişiklik takdiri idareye bağlıdır.
idare hangi kapsamda bu şartları kaldırabilir yada ekleyebilir. bölgesel zorunlu durumlarda idare bazı ibareleri kaldırabilir bazı ibareleri ekleyebilir.
https://tasimaliegitim.com/users/maliyet-karsilastir (2019-2020 yılı maliyet hesaplama sistemi değişti linkten yeni sistemle hesaplama yapabilir yada karsılastırabilirsiniz.)
örneğin; bir taşıma bölgesinde okul taşıt yazısını kaldıramaz bu zorunludur ama koltuk sensörü maliyetli bir sistem olduğu için bunu idare şartnameye koymayabilir.
bu yıl araç yaşında düzenlemeye gidildi. aşağıdaki maddeleri inceleyebilirsiniz. önemli olanları siyah renkle kalınlaştırdık.
2.1) Taşımalı eğitim araçlarının arkasında “OKUL TAŞITI” yazısı numunesine uygun renk, ebat ve şekilde yansıtıcı bir kuşak bulunacaktır. (EK-1/1, EK-1/2)
2.2) Taşımalı eğitim araçlarının arkasında, iniş ve binişleri sırasında yakılmak üzere enaz 30 cm çapında kırmızı ışık veren bir lamba bulunacak ve bu lambanın yakılması halinde üzerinde siyah renkte büyük harflerle “DUR” yazısı okunacak, lambanın yakılıp söndürülmesi tertibatı fren lambalarından ayrı olacaktır. (EK-2)
2.3) Taşımalı eğitim araçlarının arkasındaki “OKUL TAŞITI” tabelasının üst kısmına, okunabilecek şekilde “Sürücü hatalarını ……………. il/ilçe millî eğitim müdürlüğünün ………………….. telefon numarasına bildiriniz.” ibaresi yazılacaktır.
2.4) Taşımalı eğitim araçları olarak kullanılacak taşıtlarda, öğrencilerin kolayca yetişebileceği camlar ve pencereler sabit olacak, iç düzenlemesinde demir aksam açıkta olmayacak, varsa yaralanmaya sebebiyet vermeyecek yumuşak bir madde ile kaplanacaktır. Engelli öğrencileri taşıyacak olan taşımalı eğitim araçları ayrıca 01/07/2005 tarihli ve 5378 sayılı Engelliler Hakkında Kanun ve bu Kanun’a dayalı olarak çıkarılan ikincil mevzuata uygun olacaktır.
Ortopedik engelli öğrencilerin taşınmasında, öğrencilerin fiziksel engelleri göz önünde bulundurularak rahat bir şekilde inip binmelerini sağlayacak uygun projeli katlanabilir liftli ve asansör monteli donanımlı araçlar kullanılacak olup, söz konusu donanımların araç ruhsatlarına işlenmiş olması gerekmektedir.
2.5) Taşımalı eğitim araçları 26/10/2016 tarihli ve 29869 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelik ile Karayolları Trafik Yönetmeliği’nde belirtilen standart, nitelik ve sayıda araç, gereç ve malzemeler her an kullanılabilir durumda bulundurulacaktır.
2.6) Taşımalı eğitim araçların kapıları sürücü tarafından açılıp kapatılabilecek şekilde otomatik (havalı, hidrolikli vb.) olabileceği gibi, araç sürücüsü tarafından elle kumanda edilebilecek şekilde (mekanik) de olabilecektir. Otomatik olduğu takdirde, kapıların açık veya kapalı olduğu şoföre optik ve/veya akustik sinyallerle intikal edecek şekilde olacaktır.
2.7) Taşımalı eğitim araçları olarak kullanılacak taşıtlar temiz, bakımlı ve güvenli durumda bulundurulacak ve altı ayda bir bakım ve onarımları yaptırılmakla birlikte, taşıtların cinsine göre Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin öngördüğü periyodik muayeneleri de yaptırılmış olacaktır (EK-3).
2.8) Taşımalı eğitim aracı olarak kullanılacak taşıtların yaşları on iki yaşından büyük olmayacaktır. Taşıtların yaşı fabrikasınca imal edildiği tarihten sonra gelen ilk takvim yılı esas alınarak hesaplanacaktır. 2019 ve 2020 yılları itibarıyla on iki yaşını bitirecek ve taşımalı eğitim aracı olarak kullanılacak taşıtlarda, muayeneden geçmiş olması kaydıyla yukarıda belirtilen şart 01/07/2021 tarihine kadar aranmayacaktır.
2.9) Taşımalı eğitim araçlarının İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre tayin edilen ve o taşımalı eğitim aracına ait tescil belgelerinde gösterilen oturulacak yer adedi, aracın içerisine görülebilecek bir yere yazılarak sabit şekilde monte edilecektir.
2.10) Gerçek ve tüzel kişi ve kuruluşlara ait taşımalı eğitim araçları olarak teçhiz edilmiş araçlar, taahhüt ettikleri öğrenci taşıma hizmetlerini aksatmamak kaydıyla, personel servis taşıma faaliyetlerinde de kullanılabilir. Ancak, bu taşıma esnasında taşımalı eğitim araçlarına ait ışıklı işaretlerin şoförler tarafından kullanılması yasaktır.
2.11) Taşımalı eğitim araçları İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelik hükümlerine uygun olacaktır.
2.12) Taşımalı eğitim araçlarında görüntü ve müzik sistemleri, taşıma hizmeti sırasında kullanılmayacaktır.
2.13) Taşımalı eğitim araçlarında yazın serin, kışın sıcak ortam sağlayacak sistemler bulundurulacaktır.
2.14) Taşımalı eğitim araçlarında araç takip sistemi bulundurulacaktır. Kayıtlar en az otuz gün muhafaza edilecektir.
2.15) Taşımalı eğitim araçlarında her öğrenci için emniyet kemeri ve gerekli koruyucu tertibat bulundurulacaktır.
2.16) Taşımalı eğitim araçlarında, fabrika çıkışlı camlar dışında renkli cam kullanılması ve camlarının üzerine renkli film tabakaları yapıştırılması yasaktır.
2.17) Propaganda türünde pankart, afiş, reklam unsuru nesneler taşıyan araçlar taşımalı eğitim uygulamasındaki öğrenci taşıma işinde çalıştırılamaz.
2.18) Taşımalı eğitim araçlarında sağlık çantası (ilk yardım malzemeleri) ve trafik seti bulundurulması zorunludur.
2.19) Taşınan öğrencilerin içerisinde bedensel engeli bulunan öğrenci olması halinde söz konusu öğrencilerin inip binmesini kolaylaştıracak aparat (rampa) ve kapı açıldığında otomatik olarak açılan merdiven bulundurulacaktır.
2.20) Taşımalı eğitim araçlarında minibüslerde 1 adet 2 kg, yolcu kapasitesi 26 kişiye kadar olan otobüslerde 2 adet 2 kg, yolcu kapasitesi 26 kişinin üstünde olan otobüslerde 2 adet 6 kg.’lık yangın söndürme cihazı bulundurulacaktır. Yangın söndürme cihazlarının muayene/ bakım ve yeniden dolum işlemleri, 19/04/2011 tarihli ve 27910 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan ÖSG-2011/09 numaralı Mecburi Standart Tebliği’nin 3. maddesinin 1. fıkrasında belirtildiği şekilde “TSE Hizmet Yeterlilik Belgesi” almış iş yerlerinde ve TS 11827 zorunlu standardında yer alan gereklilikler kapsamında gerçekleştirilecek ve belgelendirilecektir. Son periyodik muayene formu sözleşme imzalandıktan sonra 10 gün içeresinde verilecek olup ayrıca her altı ayda bir yenilenen periyodik muayene formu okul/kurum müdürlüklerine verilecektir.
2.21) Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Karayolları Düzenleme Genel Müdürlüğünün (2013/KDGM- 03/Denetim) Kış lastikleri Genelgesi’nin “Denetimlerde Uygulanacak Usul Ve Esaslar” başlıklı 2’nci bölümünün (a) bendi gereğince, minibüs türü araçlarda (M+S) veya (M+S) işareti ile birlikte snowflake ( ) işareti bulunan kış lastikleri (4 Lastik) 1 Aralık – 1 Nisan tarihleri arasında kullanılmak zorundadır. (Bölgelere göre değişiklik gösterebilir.)
2.22) Taşıma yapacak tüm araçlarda, yüksek sesli (öğrencilerin duyabileceği şekilde) müziksiz ( bip-bip) model alarm geri vites uyarı sensörü bulunacaktır. 2.23) Yüklenici firma araçların önüne, hangi okulun ve hattın taşımasını yaptığına dair levha koyacaktır.
bu yazımızı beğendiyseniz lütfen paylasalım. sayfamızı takip edelim.
teşekkürler ücretsiz taşımalı eğitim platformu